Cap partit com Podemos governarà a Europa

Els escriptors Antonio Muñoz Molina i Elvira Lindo i el catedràtic de Ciència Política Fernando Vallespin conversen al voltant dels Nous moviments socials a Europa a l’Instituto Cervantes de Nova York.

“Mentre EEUU creu en el progrés, a Europa el futur esdevé l’escenari de tots els mals, lluny de convertir-se en el lloc de la reconciliació” afirma Fernando Vallespín.  Dóna unes dades també: 6-25-50. Així, “a Europa tenim el 6% de la població mundial, el 25% del PIB mundial i el 50 % de la despesa social mundial”. És a dir, tenim molta capacitat productiva i, malgrat la crisi, es segueix construint riquesa, però  Europa té un futur incert, està estancada econòmicament, endeutada i amb un rècord de parats. Si bé és cert que Europa destina una xifra molt important en despesa social també ho és que 40 milions de persones viuen en situació d’extrema pobresa i exclusió social.

“La crisi és la gran fisura per a Europa. Es trenca entre part deudores i acreedores.  Ens va agafar desprevinguts. Es creia en una Europa com a projecte de futur i triomfant. Europa té un problema d’identitat i cohesió interna. La crisi, també, ha posat en evidència la mala distribució de recursos”.

“El projecte europeu és important i més necessari que mai” opina Antonio Muñoz Molina.

“Actualment hi ha un divorci enre classe política i ciutadania. Els partits tradicionals estan en crisi. Hi ha fragmentació de partits i desconcert ciutadà. La política és cada vegada més complexa. Cap partit com Podemos  governarà a Europa, sentencia Vallespin, caldrà tornar a la cultura de l’acord. Les noves tecnologies han incluenciat molt. S’ha trencat amb la idea d’autoritat. Hi ha molt soroll i es fa necessari filtrar. Però la gent se sent empoderada. El lideratge és molt difícil perquè és difícil aguantar les crítiques permanents”.

“La participació és un miratge” diu Muñoz Molina. L’Elvira Lindo afegeix que “la ciutadania està col·laborant a crear o redefinir la línea dels nous partits, amb intervencions constants en temps real”. “Vivim en un món de reacció immediata, continua Vallespin,  Hi ha una acceleració bestial del temps. Quant dura allò nou? La velocitat no permet la reflexió, és difícil prendre la distància que demana el pensament”.

Ho té la joventut més fàcil ara o abans? pregunta Elvira Lindo. “Abans hi havia un pensament més sòlid. Ara hi ha dispersió, respon Vallespin. El subjecte s’autoexplota, sota la idea de rendiment. Hi ha un nou concepte de bellesa associat a no trobar l’antítesi i sense l’antítesi no es pot transgredir”. Muñoz Molina comenta que “la movilitat social s’ha aturat. Ara és molt dificil que les famílies no privilegiades tinguin accés a un ascens de classe social”.

Veurem si el 24 de maig (eleccions municipals i autonòmiques en la majoria de comunitats espanyoles) tenim alguna sopresa.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s